Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, η πρώτη συνάντηση εργασίας της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Έλληνες εταίρους, για την έναρξη των δραστηριοτήτων ενεργειακής μετάβασης στα επιλεγμένα ελληνικά νησιά δηλαδή στην Κρήτη, τη Σίφνο και τη Σάμο. Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Τσέκερη Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνεχίστηκε με εκτενή ενημέρωση από την κα Πρόκα για τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων της Γραμματείας που αφορά στα ελληνικά νησιά. Παραδείγματα ενεργειακής μετάβασης παρουσιάστηκαν από τον κ. Γκύλλη από την Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου και για την Τήλο από κ. Καλδέλλη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ ο κ. Ζωγραφάκης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασε τους στόχους και τις προβλέψεις που αφορούν στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της Κρήτης.
Εκ μέρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ο κ. Παπαχρήστου παρουσίασε τους στόχους για το ενεργειακό μέλλον των Ελληνικών νησιών, η κα Σταυροπούλου από την ΔΕΔΗΕ παρουσίασε τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών της Ελλάδας ενώ ο κ. Μεσσήνης από τον ΑΔΜΗΕ περιέγραψε τις διασυνδέσεις των νησιών και η κα Νίκου από την Εκτελεστική Δομή ΕΣΠΑ ΥΠΕΝ παρουσίασε τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τις νησιωτικές περιοχές.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της κας Μεταξά από το Ίδρυμα Χαίνριχ Μπελ για τις ενεργειακές κοινότητες, με την παρουσίαση του κ. Κομνηνού από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την παρουσίαση του κ. Τσούτσου από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τον ρόλο των πολιτών, με την παρουσίαση του κ. Κατσαπρακάκη από το ΤΕΙ Κρήτης για τις τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας σε νησιά ενώ ο κ. Ελένης από την Ενεργειακή Σάμου παρουσίασε σχετικές εγκαταστάσεις στο νησί της Σάμου.
Η συνάντηση έκλεισε με συζήτηση με την Γραμματεία της ΕΕ για τα Νησιά για την ανάπτυξη των Σχεδίων Ενεργειακής Μετάβασης, για την αναμενόμενη στρατηγική υποστήριξης, για την δικτύωση των συμμετεχόντων, για την πρόσβαση σε ειδικούς πόρους και στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς και για τους οδηγούς μεθοδολογίας που θα αναπτυχθούν. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης και το Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης τόνισαν ότι το νησί της Κρήτης είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό νησί μεταξύ των εκλεγέντων 26 νησιών και συνεπώς αποτελεί ξεχωριστή και πιλοτική περίπτωση, όπου θα υπάρξει δομημένος διάλογος και πολυεπίπεδη συνεργασία με όλους τους φορείς για την αποδοτική ενεργειακή διακυβέρνηση και τον καθορισμό του οδικού χάρτη ενεργειακής μετάβασης σε συνεργασία με ανάλογες πρωτοβουλίες όπως το Σύμφωνο των δημάρχων και το Σύμφωνο των Νησιών.